Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Ostatní články     |   Přehled všech článků


Na Velikonočním ostrově se čepuje pivo dle českého receptu

Zdroj: Právo   

Čech, který si na Velikonočním ostrově neodepře sklenici dobře vychlazeného piva, by to měl poznat neomylně: zlatavý mok, který se čepuje na proslulém kusu pevniny uprostřed Tichého oceánu, má českou chuť.

Pod názvem Pivo-Iorana ho loni na podzim ve spolupráci s místním hoteliérem začal vyrábět chilský podnikatel Rolando Carrasco. "Na ostrově, který ročně navštíví tisíce lidí z celého světa, se piva vypije poměrně hodně, přitom se zde ale žádné nevyrábí a dováží se pouze v lahvích a plechovkách z téměř čtyři tisíce kilometrů vzdálené pevniny," říká Carrasco, který tak nejen pomohl českému pivu doputovat na Velikonoční ostrov jako prvnímu, ale pravděpodobně i do poslední oblasti, kde dosud chybělo - Polynésie. Sázka na české pivo nebyla náhodná. V tehdejším Československu, kde jeho rodiče pracovali v latinskoamerické sekci Československého rozhlasu, žil Rolando Carrasco v 60. letech minulého století. V Praze, kam rodina odjela po politických událostech v Chile začátkem 70. let, později dokončil studium architektury, oženil se a založil rodinu. Do Chile se vrátil v roce 1989.
"Fakt, že jsem v Česku prožil řadu let, i skutečnost, že manželka je Češka, jistě přispělo k tomu, že se i na druhém konci světa snažíme propagovat to, čím se Češi mohou plným právem chlubit," prohlašuje Carrasco. Kromě piva jsou to prý i věhlasné židle "thonetky", kterými jsou dnes díky jeho manželce vybaveny restaurace po celém Chile.

Od nápadu postavit na Velikonočním ostrově minipivovar k natočení první sklenice nefiltrovaného ležáku Iorana (v ostrovním jazyce jde o univerzální pozdrav) uplynulo několik let.

"Technologie minipivovaru je dílem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, který nám, kromě ,pedagogického' vedení, dodává také svou specialitu: mladinový koncentrát, vyráběný z vybraných sladů, žateckého chmele a české vody. Rovněž vlastní výroba je typická pro nejkvalitnější česká piva," vysvětluje Carrasco, podle něhož možnost dát si čepované pivo v některém z lokálů na Rapa Nui, jak ostrov nazývají jeho obyvatelé, oceňují zejména turisté z Evropy.

Návštěvníky z Česka pak u oroseného půllitru může třeba naplňovat příjemný pocit, že další české prvenství na tomto ostrově, jehož záhadné sochy moai jako první v roce 1986 "naučil chodit" experimentální archeolog Pavel Pavel, patří tak trochu i jim.

03.04.2004




Reakce na tento článek: Reaguj
Na tento článek zatím nikdo nereagoval. Můžete být první, kdo zareaguje!

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum