Reklamní banner

Podpořte, prosím, náš server kliknutím na banner našich sponzorů nebo partnerů. Děkujeme.

Dnes je 20. 10. 2019
Svátek má:
každý dobrý pivař!

Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Proběhlo 5. zasedání Prvního českého pivovarského klubu

Zdroj: Marek Kamlar   

Když se před pěti lety rozhodli dnešní páni majitelé pivovaru v Kostelci nad Černými lesy Milan Starec a Tomáš Vodochodský, že společně s několika dalšími nadšenci založí klub, který by sdružoval pivovarníky, sladovníky a další lidi "od piva", byl to důvod k radosti. Nejedno srdce člověka, kterému záleží na rozvoji českého pivovarnictví, zaplesalo. Tehdy se zakládání klubu zůčastnilo přes 80 lidí - ředitelů či majitelů pivovarů a sladoven, sládků
a podsládků, ale i sladmistrů a lidí, kteří se nějakým způsobem kolem piva a jeho výroby pohybují.

Letošní páté zasedání klubu se konalo již tradičně na Medvědí boudě v Krkonoších, nedaleko Špindlerova Mlýna. Pozváno bylo přes 25 zástupců českých a moravských pivovarů a minipivovárků (Obrázek 1), z nichž každý přivezl to nejlepší pivo na světě - své vlastní. K mání bylo přes 40 značek piv, takže bylo co ochutnávat a srovnávat (Obrázek 2). Raritami byl zejména "Podskalský ležák" vyrobený na Střední průmyslové škole potravinářské technologie v Praze a taktéž 10% a 12% z "Recesního mimipivovárku u Antéňáka" v Hradci Králové. Svou troškou do mlýna přispěl i plzeňský sládek (jediný zástupce velkých pivovarů na srazu), který pro tuto příležitost uvařil speciální tmavou 13%.

K programu patřilo kromě besedování u dobrého jídla a piva též promítaní filmů s pivovarskou tématikou - pohádky "Dařbuján a Pandrhola" a dnes již kultovního filmu Bohumila Hrabala "Postřižiny". Na své si přišli též milovníci historie pivovarnictví při vytváření kvízu s pivovarskou tématikou.

Celá akce proběhla v duchu upevnění vztahů mezi českými pivovary a jejich společnému boji o přežití ve světě magického "G" (pro neznalé Gambrinus, likvidátor českého pivovarnictví).

Nezbývá než dodat, že přejeme českým pivovarům hodně zdaru a aby to jejich pivo bylo stále tak dobré, jako doposud.

Dej Bůh štěstí.


Seznam účastníků

14.11.2004




Reakce na tento článek: Reaguj
Ruda: Můžu jen a jen pochválit raritu z Podskalské, jelikož jsem tuto školu vystudoval, pivo jsme vařili a na technologii jsme měli Oldu Kozu.
Eva Marková: I já mohu chválit rarity z Podskalské, ale já ji absolvovala, když technologii učil Vávra a Brožek a laborky asistent Tvrdoň. V té době bylo i kopírování trestná činnost a všechny hospody okolo školy zakázané, jediná telefonní budka až na nábřeží věčně obsazená. A povinné chmelové brigády,plné podvečerních zakázaných slejzání, kouření a lásek a ve dne plné výkřiků " každý načesaný věrtel - další rána válečným štváčům "
Marek Kamlar: Pana Kozu znam jen od videni, ale od svych kamaradu, kteri take na teto skole studovali, vim, ze sve praci rozumi. Podskalske pivo je vazne vytecne. Skoda jen, ze se kvuli vysokym nakladum na vyrobu toto pivo nedostane ne cep do nejake hospudky...

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum