Reklamní banner

Podpořte, prosím, náš server kliknutím na banner našich sponzorů nebo partnerů. Děkujeme.

Dnes je 20. 10. 2019
Svátek má:
každý dobrý pivař!

Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Budějovický Budvar: Tradiční svátky s českým pivem

Zdroj: Tisková zpráva   

Pivo je pro mnohé každodenním chlebem, ale i tento tradiční český nápoj si lze vychutnat jako specialitu. Každá domácnost věnuje zvláštní péči vánoční večeři, ale péče o pivo k slavnostní tabuli bývá opomíjena. Přitom jen stačí dodržet několik jednoduchých pravidel.

Každý ví, že plná chuť piva je mimo jiné závislá na správné teplotě servírování. Protože na sedmém schodu by soused láhev jistě objevil a zcela bezpečná není ani láhev zavěšená z okna, je nejlepším řešením pivo umístit v chladničce při teplotě 6 - 8 °C. Láhve by měly stát, abychom pivo při servírování zbytečně nerozbouřili převracením láhve. Pivo umísťujeme do lednice nejméně 3 až 4 hodiny před podáváním, před tím je nejlepší uchovávat láhve v tmavé chladné místnosti.

Pivo správně naléváme tak, že v jedné ruce přidržíme mírně nakloněnou sklenici a pivo do ní doléváme pomalu, aby stékalo šikmo po stěně sklenice. Tak předejdeme přílišnému napěnění. Pěna zůstane hustá a během pití neopadne. Pozor! Aby pěna vydržela skutečně dlouho, nesmí být na sklenici zbytky mastnoty nebo saponátů. Při použití myčky na nádobí je vhodné sklenice ještě před usušením opláchnout čistou pitnou vodou, abychom odstranili zbytky chemikálií (negativně působí na trvanlivost pěny). Sklenice by také neměla být z myčky rozehřátá - naopak její vychlazení napomůže k rozvinutí mimořádně plné a nezaměnitelné chuti piva.

V průběhu vánočních svátků i ti, kdo nejsou pravidelnými návštěvníky hospod a restaurací, rádi sáhnou po dobře vychlazeném pivu. Kvalitní a správně ošetřené pivo výborně podtrhne chuť vánočního jídla. „Díky obsahu hořkých látek z chmele a dalších biologicky aktivních látek je pivo dobrým digestivem – to znamená, že napomáhá trávení“, říká Ing. Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru, n. p.. Proto je vhodné zapít pivem i mastnější či smažená jídla jako je tradiční pečená kachna či smažený kapr.

Během dnů volna si milovníci dobrého piva můžou dopřát třeba takovou lahůdku, jakou je Bud Super Strong. Výrazná sladová chuť, plnost a vyšší obsah alkoholu dělají z Budu pivo právě pro takové zvláštní příležitosti.

Ing. Tolar, sládek Budějovického Budvaru, n. p., doplňuje vánoční přípitek: „Přeji čtenářům příjemné prožití Vánoc. Užijte si vánoční pohodu třeba s naším pivem pro zvláštní příležitosti – Bud Super Strong. Na zdraví!“.

10.12.2005




Reakce na tento článek: Reaguj
Na tento článek zatím nikdo nereagoval. Můžete být první, kdo zareaguje!

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum