Reklamní banner

Podpořte, prosím, náš server kliknutím na banner našich sponzorů nebo partnerů. Děkujeme.

Dnes je 20. 10. 2019
Svátek má:
každý dobrý pivař!

Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Zámecký pivovar Chyše - Zpráva č. 7 o stavu pivovarnictví v Čechách

Zdroj: Libor Vojáček   

Foto č. 1 - Zámek Chyše
Vážení čtenáři, milí milovníci piva,

vítejte opět zde u další povídky. Udělejme z našeho povídání jakousi tradici opakující se, více či méně, po měsíci. Pivovarů, o kterých lze psát zde máme dost, nebo ne? Jak jsem slíbil minule, vydáme se nyní na Západ. Na západ od Prahy ovšem... Víte že v Čechách existuje vesnička jménem Chyše? Nevíte? A věříte že v je v ní dokonce fungující pivovar? Nevíte? Tak to musíte honem napravit. Vydejte se po silnici z Prahy na Karlovy Vary, a v městečku-vesničce jménem Lubenec, ležícím na jihozápadním okraji známé žatecké chmelové oblasti, zabočte u kostela doleva a vydejte se vstříc dobrodružství. Po 7–8 kilometrech s jistotou dorazíte do Chyše. Na návsi Vás nic nepřekvapí, uvidíte jen předpisovou prodejnu Jednota jako vystřiženou z propagačního filmu KSČ. Ale o kousek dále již nějaké to překvapení je. Například narazíte na zámek (obr.1). A ne ledajaký. Tento je jak zámek z pohádky. Skoro se divím že po zahradě nejezdí princ na bílém koni. Hned Vás napadne že zámek sem, do takové malé vísky, přece vůbec nepatří. Ale je tu. A vždy tu byl!! Ale my pivaři, co již víme, slídíme dále. A nemusíte mít zrovna čich loveckého psa, neb pivovar je k zámku doslova přilepen. Chcete-li, přizděn. Stojíte před objektem z něhož, přeneseně i skutečně, čiší novota. Není to nakonec tak dávno co bylo demontováno lešení a ustal pracovní ruch... ano: jsme u Zámeckého pivovaru Chyše (obr.2).

Foto č. 2 - Zámecký pivovar Chyše
Máme smluvenou schůzku ještě před otevírací dobou. Telefonicky se tedy ohlašuji sládkovi panu Robertu Maňákovi, a za chvíli už tento mladý muž stojí ve dveřích a zve nás na prohlídku. No tak vstupme! Neostýchejme se. Budete překvapeni. V tom pozitivním slova smyslu. Takto nějak si představuji že by měl vypadat malý nezávislý český hrdý pivovar! Pivovar, který má vizi, nápad, pivovar, který plánuje s odvahou, s úrovní a s jistým výhledem do budoucna. Mé osobní přání je, aby si právě do takovýchto pivovarů přijížděli pivaři spravit chuť. A vypadá to že mé přání není tak daleko od reality (viz dále v článku). A vím proč to říkám, pivo z Chyše jsem ochutnal. Ale nepředbíhejme, pojďme se vydat na rutinní prohlídku. Zde je varna. Vidíme, že dobrá tradice pivovarských hospod je i zde zachována: varna (obr.3) je přímo v restauraci. Má to cosi do sebe. Můžete popíjet, kochat se pohledem na 2 krásné měděné nádoby, přenést se pár set let dozadu, a když budete mít dostatek štěstí, podaří se Vám zastihnout sládka v akci. Jedna věc zde je cítit. Nic zde není strojené, nepodbízí se tu... Můj pocit je, že se zde jen snaží navázat na tradici a vařit dobré pivo. Jak prosté.

Vrátíme-li se malinko do historie, poznamenejme, že pivovar v Chyši byl založen roku 1580 panem Ferdinandem Ronšpergárem z Ronšperka. Zbytky tohoto původního pivovaru jsou stále zachovány, pokud pivovar dnešní obejdete zezadu (obr. 4). Tradice vaření piva byla přerušena roku 1932. Až v roce 2003 zakoupili zdevastovaný pivovar manželé Lažanští, a započali rozsáhlou obnovu celého objektu. A jak už to chodívá, když se někdo, kdo má vizi, do něčeho pustí, rok s rokem se sešel, a tak 1. 6. 2006 byla slavnostně vysvěcena první várka a tradice vaření piva v Chyši po 74 letech pokračuje... My pivaři si přejeme aby úspěšné pokračování bylo minimálně tak dlouhé jako ona pauza.

Foto č. 3 - Varny
Historie je zajímavá věc, ale realita je teď zajímavější. Rychle zpět do ní! Jde se do ležáckých sklepů. Jaká to nádhera. Pohled na 7 ležáckých a dva kvasné tanky se mi líbí jistě více než premiérový americký film v premiérovém pražském kině. Nemohu odolat, zde v takto skvělé společnosti se musím nechat vyfotit (obr.5). A jsme tu právě ve vhodnou chvíli. Polovina září se přehoupla a v tancích uzrává Svatováclavská patnáctka. A věru se dá pít! A nejen ona. Dále se stabilně vaří světlá jedenáctka jménem Prokop, polotmavá dvanáctka téhož jména, a také dvanáctka černá (obr.6). A přijedete-li na Vánoce či Velikonoce, plánují se speciály 18%. No a to už bude pořádná hustotka. Opatrně s konzumací, aby se nezvedla podlaha v restauraci...

Vracíme se do restaurace (obr.7). Je to krásná klenbová místnost, kde dříve byla sladovna. Pojme 60 žíznících, ale i hladovějících, hostů. Optimální počet na rodinné oslavy či podnikové akce. A kdyby snad i toto bylo málo, je v záloze pivovarská pivnice (obr.8) kde se usadí dalších 45 hostů.. A sem si právě, dle slov sládka, chodí oni místní spravovat tu pivní chuť. Je vidět že český pivař ještě nevymřel. No nedivme se, v druhé (a také poslední) restauraci v obci točí profláklý všudypřítomný, a tudíž nezajímavý, Gambrinus. Možná je onen „věhlasný“ gambáč třeba o deset korun levnější, já nevím. Ale věřte že je také minimálně o deset chuťových stupňů chudší! Ale to jsme u staré pohádky. Skutečný pivař přece ví. Takže já si nechávám natočit pivo přímo od sládka (obr.9), bude mít punc jakési originality. Ale toto pivo ho vlastně ani nepotřebuje, je dobré již z podstaty. Je přírodní, je nefiltrované. Je voňavé, je bez příchutí, které v pivu být nemají, je lahodné, je... je... ale co zde budu jen vychvalovat? Ještě si budete myslet že jsem píšící placený agent Zámeckého pivovaru Chyše. Nejsem, ale rád bych jím docela byl. Měl bych alespoň jednu jistotu: mohl bych si být jistý že nabízím a prodávám výtečnou kvalitu. Jako onen Popřík ve filmu Smrt krásných srnců.. Kolik tzv. dealerů dneška si může být takto jistých??

Foto č. 4 - Starý pivovar
A vůbec... tenhle sládek v Chýši mě zaujal. Je to ještě takový mladý klučík (jistě se neurazí, nazývám-li ho tak), je mu teprve 23 let a já mu jeho věk závidím. Mám pocit že toho o pivu ví docela hodně, a jeho „konečné dílo“ již nyní bez diskuse trumfne pivo z mnoha pivovarů. Prostě umí! Je to profík. Ten muž se neztratí, a má před sebou, bude-li se držet svého ševcovského kopyta, skvělou budoucnost. Myslím že i dnes by po něm leckterý pivovar sáhnul. Takovýchto sládků není na trhu práce přebytek.

Začalo Vás toto pivo zajímat? Dobře děláte. A nemusíte kvůli němu zajíždět ani do pivovaru. Jste –li zrovna v Karlových Varech – Rybářích, i tam si můžete toto pivo objednat v místní hospodě. Jinak jinde na čepu toto pivo není. Pivovar zatím ani neláhvuje, ale nějaké úmysly jistě má, neb jsme v prostorách ležáckých sklepů zahlédl nové pivní láhve. Uvidíme tedy s čím nás chyšští překvapí. A víte co? Zajeďte si přeci jenom rovnou do té Chyše s krátkým Y. Taková díra (pardon místní) to zase není. Třeba na podzim. Navštívíte zámek, navštívíte pivovar, dáte si dobré pivo, dobré jídlo, auto necháte zaparkované na návsi a vyrazíte si na houby do okolních lesů. Možná najdete i nějaké ty bílé pravé hřiby pod roštěnky. A budete-li mít i po houbách chuť na zlatavý mok, neměl by to být také problém. Prostě v pivovaru přespíte a domů pojedete až druhý den. V plánu je také totiž v brzké době zřídit i ubytování s kapacitou 15 lůžek. Prostor na to v pivovaru jistě je! A nápad to špatný není. Mrkněte se na oficiální webové stránky zámku a pivovaru na www.zamekchyse.cz, otevřeno je denně. A o mém doporučení nepochybujte. Nebudete kupovat v žádném případě zajíce v pytli. CzechBeerMan tam byl (obr.10) a zjistil pro Vás v předstihu stav věcí. Tento pivovar má jednoznačně jedničku s hvězdičkou. A přejme mu ještě lepší časy budoucí!

S úctou a pozdravem Váš
Libor VOJÁČEK
CzechBeerMan
Teplice
http://album.inmail.cz/*czechbeerman



Foto č. 5 - Ležácké sklepyFoto č. 6 - Pivo z Chyše



Foto č. 7 - RestauraceFoto č. 8 - Pivnice



Foto č. 9 - Sládek Robert MaňákFoto č. 10 - CzechBeerMan v Chyši



Foto č. 11 - Tácek



06.11.2006




Reakce na tento článek: Reaguj
Luděk: Vynikající a na informace výživný článek, dávám 1*. Chyši jsem navštívil v srpnu a dojmy mám stejné, všem doporučuju návštěvu pivovaru i zámku! Teď přes zimu jen pivovaru :-) Tácků i sklenic pro sběratele dostatek
Luděk: Novinka v Ústí nad Labem
***
Všem Ústečákům nebo příležitostným návštěvníkům doporučuji návštěvu Zippo baru v Ústí nad Labem na Masarykově ulici, mezi hotelem Vladimír a poliklinikou (abyste se mohli případně doptat:-). Čepují zde pivo z Chyšského minipivovaru, ochutnal jsem 12 a černé. Pivo je nepasterované, za třetinku dáte 18 a za atypickou míru 6 decek 36 korun. Vřele doporučuji alespoň ochutnat, pivo je zajímavé a u běžně komerčně dostupných piv takovou chuť nenajdetete. Ovšem zda Vás osloví je pouze na Vás.
***
Převzato ze serveru Svět piva www.svetpiva.cz
Zbyněk: jsem tu odchylku z hlavního tahu v Lubenci udělal... a byla to paráda, pivečko i prostředí vynikající, tácky jsem dostal a dokonce jsem si vzal i jednu PETku, v kterých prodávají své výtvory (ač zapřisáhlý nepřítel piva v PET)
Honza Kožíšek: Skvělý článek, v létě jsem byl v Chyši na výletě, obdivoval jsem nejen piovovar, ale i majitele, kteří to tak v krátké době všechno obnovili. Dalo jim to určitě hroznou práci, protože soudruzi si na devastaci chyšského zámku dali skutečně záležet. Pivo jsem ochutnal, bylo fakt výborné, chvála L.Vojáčkovi za tak skvělé články, jen tak dál!
Marie a Jindra,: Fandím majiteji i personálu tohoto zařízení.Obsluha výborná,jídlo chutné,pivečko jedna básen.ˇ
Luboš:
Luboš: Byl jsem sklámán pouze obsluhou v pivnici jináč to nemá chybu.
Jarda: Libore opět děkuji za vynikající článek. Ochutnal jsem různá piva minipivovarů, ale Chyše je opravdu vynikající a prozatím jednička. Podobné pivo mají ve Strahovském klášteru v Praze. Není divu, když se tam sládek z Chyše údajně vyučil. Navíc v pivnici se točí přímo z tanků.
Kamil Bešenej: Tiež som navštívil tento pivovar. Pivo bolo naozaj skvelé a prostredie veľmi príjemné.

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum