Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Hostinský pivovar Moritz - Zpráva č. 10 o stavu pivovarnictví v Čechách

Zdroj: Libor Vojáček   

Vážení čtenáři, milí milovníci piva,

Foto č. 1 - Hostinský pivovar Moritz
- celkový pohled
Je Velikonoční neděle 2007. Nejlepší čas zase Vám něco napsat. Jsem příjemně unaven (ba strhán), neb včera jsem s kolegou vařil svojí první domácí várku... Byla to fuška a uvidíme po 5-6 nedělích jaký jsem sládek! Ale na toto psaní se těším. Už jen proto, že tentokrát se vydáme směrem, kde jsme spolu ještě nikdy nebyli. Pojedeme totiž do jednoho z těch čistokrevnějších krajů naší republiky. Na Hanou. Vystupuji s rodinou z vlaku, a hned není pochyb kde jsme. Naproti vlakovému nádraží stojí velký stánek s nápisem „Pravé olomoucké tvarůžky“. Je to jiný kraj. I lidé mi zde připadají jaksi jiní. Snad lepší. Snad ne. Nevím. Jsou vyrovnanější, nápomocnější, klidnější. No, ona místní pobožnost a sounáležitost, se zde projevuje svojí lepší stránkou. Cítíte se zde dobře. A pro pivaře je toto centrum Hané také dostačující. Není tu sice velký pivovar, ale za to jsou tu hned dva mikropivovary. O tom druhém bude řeč příště. Dnes si popovídáme o tom prvním. Jen tiše závidím a hryžu si nehty. U nás v Ústí (centru kraje, jinak jsem z Teplic) není nic! Ale opravdu „lautr“ nic. Pustý pivní kraj!

Foto č. 2 - pivnice (část s varnou)
„Tož madam, jakópak cestó se mám vydat k Moritzu?“. Tak už jsem prozradil kam zamíříme. Oficiální název je tedy Hostinský pivovar Moritz, a je vedený a vlastněný společností Moritz s.r.o., ve které se v podstatě sešli jen pivní nadšenci, neurazím jistě řeknu-li i amatéři v oboru pivovarnictví. Možná je to o to i krásnější. Jen tak dál a houšť. K pivovaru to z nádraží vede pěkně přes centrum. Noříte se čím dál tím více do historické části Olomouce (pardón Olómóce) a plně si uvědomujete starobylost tohoto krásného města. Opravdu mě docela dostalo. Přejdete Horní náměstí se sloupem Nejsvětější trojice, střihnete to okolo Bati, potom Riegrovkou, doleva, doprava a zase doleva a jste na místě. Stojíte před Hostinským pivovarem Moritz (obr.1). Jeden z majitelů, pan Kolomazník, již na mě čeká venku a vítáme se. Cítím se skvěle, vše klape. Pivovar sídlí ve starší budově, postavené 1906, a tož pamatuje jistě mnohé dobré i zlé časy. Prý tu bývala vlivná židovská čtvrť a komunita, o níž bude ještě řeč dále v povídce. Pojďme to tu prozkoumat. Sejděte několik levotočivých schodů a jste zde. Vlevo výčep a jeden sál, vpravo druhý sál s 400 litrovou varnou (obr.2) v protilehlém rohu.

Foto č. 1 - spilky (kvasné kádě)
První dojem je dobrý, útulno, čisto a pozor: je to první nekuřácká pivnice v které jsem. A žádné výjimky zde není nikdy. Prostě se tu nikdy nekouří. Takže zmítá-li Vámi Váš nepěkný zlozvyk, jděte se za to stydět ven! Budete jak na hanbě. V Moritzu pokročili směrem k civilizaci. Ale pozor, nejsem militantní nekuřák. I já si jdu, ač poloviční nekuřák, rád sednout do krásně začouzené čtyřky jako třeba u nás v Teplicích na Zámecké zahradě ke Zlatopramenu. Ale teď jsme v Olomouci. Hostinec je právě více než ze třech čtvrtin obsazen, a jde vesměs o mladší lidi. Usuzuji-li správně, vypadá to že nekopou právě výkopy na ulicích. Jsou pěkně oblečeni, řeči plynou, není to nějaká přiopilá debata. Je zde myslím správně nakročeno k tomu aby se Moritz stal dobrou hospodou intelektuálů a vědátorů. V dobrém slova smyslu. Prostředí, ale i samotní majitelé, tomu nahrává. Poznal jsem dva z nich, a jsou to oba kultivovaní, vysokoškolsky vzdělaní lidé, se kterými je potěšení a radost debatovat! No vždyť to říkám: jaký pán, takový krám! A tento krám má cosi do sebe.

Foto č. 4 - s pomocným sládkem p.Nožkou
u ležáckých tanků
Za varnou jsou dveře vedoucí do samotného „srdce“ pivovaru. Za dveřmi vpravo je místnost se sladem a šrotovníkem. Dále další místnost, a to pěkně prosklená, aby jste se mohli kochat pohledy, se spilkami (obr.3), dále místnost s ležáckými tanky kde se nechávám rád vyfotit s pomocným sládkem panem Nožkou (obr.4), který sice není majitelem, ale do onoho místního intelektuálního klubu zapadá jak rozinka do vánočky. Je to sládek jen na „záskok“. V době mé návštěvy už byl v plné činnosti sládek na trvalý poměr, pan Drexler. Podařilo se mě ho náhodou zachytit při práci (obr.5), a není to nějaká uměle naaranžovaná fotka. No a pak tu máme ještě jednu místnost. Tajemnou. Na dveřích do ní je zajímavá vizitka (obr.6)... Prý tam bydlí paní Žízeň. A má to tam propachtováno celkem na dlouho. Prý na věcnost. My Češi jsme ale na věčné časy ještě stále tak trochu alergičtí. Zde to snad odpustíme a nebude nám to vadit, zde jsou prý za dveřmi další ležácké tanky plné piva! Tuto věčnost máme my rádi. A co že za pivo se zde vaří? Pan Nožka vypráví, a já si dělám „redaktorské“ zápisky. Takže, je to 10 světlá, 12 světlá a světlá 11. Všechny piva nesou název Moritz. Občas se uvaří Weissbier, což je ale zase jen spodně kvašený ležák.

Foto č. 5 - sládek Drexler Petr
Pivo ochutnávám a konstatuji že je dobře pitelné. Nechci se rozvlekle rozpovídávat o chuti, plnosti, či doznívání. Za prvé, nejsem ten pravý povolaný, za druhé to je nudné a velmi subjektivní psaní, a za třetí (a nejdůležitější), není to smysl mých reportáží. Tím je přinést neotřelý pohled na pivovar, a jeho dění. Říci že je zde město jménem Olomouc, a v něm tento pivovar. Ne všichni pivaři to vědí. Ti co mají nejraději Gambrinus jistě ne. Já konstatuji že pivo je dobré, ba lepší než průměr, a jsem si 100% jist, že bude ještě lepší. Stabilizace na postu sládka tomu i nasvědčuje. I vize a nadšení všech majitelů tomu nahrává. A také, nebuďme netrpěliví. Tomuto pivovaru, řečeno vojenskou mluvou bývalých záklaďáků (jako jsme i já), ještě hoří vajgl na stanici. Neboli je velmi služebně mladý. Ano, vždyť vaří teprve 6 měsíců.

Foto č. 6 - Byt Věčné Žízně
Proč se vůbec pivovar jmenuje Moritz ? Zajímavá otázka. Otázku, kterou jsem musel položit, a na kterou jsem dostal více než vyčerpávající odpověď. Tedy slyšte onu zajímavou story: žil byl kdysi jeden stavební spekulant a židovský obchodník jménem Moritz Fischer. Narodil se v roce 1839 (+1906). A žil v Olomouci, a žil navíc v místě pivovaru. Nakupoval, spekuloval, prodával. Měl časy lepší i horší, tak jak to v byznysu bývá. Jedno je ale jisté, ten člověk se nebál, neschovával se za nikoho, a šel s vlastní kůží a riskem na trh. Dokonce byl popotahován finanční policií a musel se skrývat před zatčením. Ale také, na druhou stranu, postavil a financoval v Olomouci mnoho domů, udělal kus dobré práce pro město, vlastnil sladovnu a jako správný podnikatel měl sny a vize.

Jedním z jeho snů bylo postavit a vlastnit pivovar. Snad by se mu to i podařilo, ale mělo to jeden zásadní háček: umřel. Pokud se stane takováto nemilá věc, je několik variant. Je možné, že snu je konec. Ale to jen v případě člověka co jen mluví a nic v podstatě v životě neudělal. Těm druhým naopak stavíme na náměstích pomníky. Nebo ….. pivovary!! Takže se panu Fischerovi splnil jeho sen in memoriam. Ale splnil se …………

Foto č. 7 - jídelní lístek
Čas letí a rozhovor s pány z pivovaru (p.Řehák, p. Kolomazník a p.Nožka) plyne stejně hladce a bezproblémově, jak zdejší pivo do hrdel hostů. Ani se mi nechce odcházet. Ale také je potřeba pro ty čtenáře co zavětřili a rozhodují se k možné návštěvě, sdělit několik sušších fakt.. Chmel na pivo se bere zdejší, z tzv. tršické chmelové oblasti, slad jak jinak než hanácký. Do pivnice se vejde pohodlně 70 hostů, a dle doporučení panů majitelů je lépe v pátek nebo v sobotu večer objednat stoly předem. V opačném případě není úplně jisté zda si sednete. Najíte se zde a ochutnáte i pravé židovské speciality (obr.7).

Plánuje se na tento rok i zahrádka venku před pivovarem. Jsem vcelku sám zvědavý jaká bude situace řekněme tak za rok za dva. Já osobně držím palce. Málokde jsem se cítil lépe než zde. Večer se nachýlil, a já se odebírám k ubytování. Respektive jsme odvezeni. Hanácká pohostinnost je nevtíravá ale neoblomná. Jste host! A pro hosty se zde dělá hodně. Budeme spát na Svatém kopečku poblíž slavné baziliky. V roce 1995 jí osobně navštívil papež Jan Pavel II, a mě připadá, že požehnal i tomuto městu a jeho pivovarům. Silný duch víry je cítit v celém regionu. Má to cosi do sebe! Tento kraj je sebejistý. Přijeďte také a uvidíte. Nebudete zklamáni. A nejde jen o pivo i když je to středobod našeho povídání. Jde o celkový dojem. A ten je bez chyby. Zážitek pro milovníky piva je garantován. CzechBeerMan si to na vlastní kůži prožil (obr.8). Pro více informací prosím navštivte oficiální webovou stránku www.hostinec-moritz.com. Vítejte na Hané. Brzy Vám přinesu zprávu zase odsud. Je tu totiž ještě jeden minipivovar co se má k světu. Hodiny na bazilice odbijí s pravidelností švýcarských hodinek každou půlhodinku, je to krásná pravidelnost, a já děkuji za pěkný den. Vrátím se rád dá-li osud.

S úctou a pozdravem Váš
Libor VOJÁČEK
CzechBeerMan, Teplice, http://album.inmail.cz/*czechbeerman

Foto č. 8 - CzechBeerMan v Hostinském pivovaru Moritz

05.05.2007




Reakce na tento článek: Reaguj
jaro stofko: bol som v Moritzovi,pivo bolo OK,od Libora to je výborný článok určite mu chutilo pivo
jaro
Pavel: Na hanou jedeme na Moravu, nikoliv do Čech... jak se píše v nadpise.
Pavel: Pardon, na Hanou.

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum