Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Svatováclavský pivovar Olomouc - Zpráva č. 12 o stavu pivovarnictví v Čechách

Zdroj: Libor Vojáček   

Foto č. 1 - Olomoucký orloj
Vážení čtenáři, milí pivní přátelé,
Tak nám zabili krále! Prý třemi zákeřnými ranami do hrudi. Stalo se 4.8. 1306 v Olomouci, a králem byl Václav III. Mladíček, ještě mu nebylo 17 let! Tímto záludným činem vymírá česká čistokrevnost na královském stolci a nastupují cizáci. Na mnoho let dopředu. Neumírá však české pivovarnictví, neb přesně o 700 let později na stejném místě pojmenovávají po tomto králi nově vznikající minipivovar. Zajímavé že? I mě to vždy udivuje. Když mě někdo proklaje třemi ranami kapesním nožíkem u nás v nějaké horší čtvrti v Teplicích, neštěkne po mě pes, když zabijí pubertálního hocha, jeho jméno vstoupí o drahný čas později do názvu pivovaru. Udivuje mě to, ale má to tak být: byl to přeci náš král!! No tak vítejte opět ve starobylé Olomouci, vítejte ve Svatováclavském pivovaru …...

Foto č. 2 - Vstupní chodba
Rozepisovat se nyní o městu by už bylo opakování se. Vše jsem již vyslepičil v mé předešlé reportáži č. 10 z Hostinského pivovaru Moritz. Město Olomouc asi minipivovary přitahuje. Na rozdíl od našeho krajského Ústí nad Labem. Jsme to my Severočeši holt pivní neadrtálci. Asi si to zasloužíme. Takže se trochu bojím, že mi dnes dojde dříve dech, neboť popsat město a místo, a nejenom pivovar sám, mě vždy docela baví. Takže prozatím jen praktická informace. Pivovar najdete v centrální části města. Snad všichni by mohli znát náměstí se Sloupem Nejsvětější Trojice a radnicí s orlojem (obr.1), který tak trochu malinko pokulhává za oním pražským. Ne že by nebyl hezký, to ne, ale nějak z něj nečiší ta historie …… jsou na něm dokonce dělníci s kladivy. Či tzv. pracující inteligence v bílém plášti se zkumavkou v ruce. Copa asi zkoumá? Možná ten vědec sleduje obsah zbytkového cukru v mladině. Kdo ví. Každopádně máte zde názornou ukázku jak lze v tzv. socialismu vše lehce a hravě degradovat! Orloj je zde totiž od 15. století. A já si myslím že v té době se kult montérek ještě nenosil. Ještě že ten poblíž stojící sloup (památka Unesco) nenapadlo soudruhy nějak neopravitelně přizpůsobit obrazu svému: vytesat do něj rudou hvězdu by přeci bylo jednoduché. Nicméně, Olomouc je stále překrásné starobylé město. S tou Prahou může směle soutěžit co do zajímavosti. Tak až budete někdy stát na tomto náměstí, obejděte si ho, pokochejte se krásami kolem, a až v jednom z jeho rohů (ten u prodejny Baťa) uvidíte cedulku s názvem ulice Riegrova, vydejte se po ní dolů. Než řeknete švec, na pravé straně se objeví nenápadný vchod, o kterém byste neřekli, že vede do pivovaru. Alespoň žádný poutač Vás na to neupozorní. Je to trochu škoda. Těm, co doma zapomněli brýle ani ta malá cedulka na dveřích nepomůže. Možná dnes už má vchod důstojné oznámení o onom poctivém stavovském řemesle, které uvnitř probíhá, ale tehdy (zima 2007) to tak nebylo. Neřekli byste, že jste v pivovaru, ale jen do té doby než vezmete za kliku a vstoupíte dál. Prý to kdysi byla kavárně, ale náramně se teď hodí i na pivnici...

Foto č. 3 - Varna
Trochu Vám podnik popíši: jakmile za Vámi zaklapnou dveře z rušné ulice, ocitnete se v dlouhé vstupní chodbě (obr.2) s několika stoly na pravé straně. Na odskočení si na jedno tzv. „na stojáka“ hnedle optimální. Na konci této chodby narazíte na dvounádobovou varnu 10 hl. varnu (obr.3 a 3a). Jsou to dvě nefalšované poměděné nádoby, království to pana sládka Slavomíra Skopalíka. Dle úst provozního pivovaru a restaurace pana Petra Duba, který mě pivovarem právě provází, je sládek starý harcovník, který má již v pivovarském světě pár let odsloužených a mnoho zářezů na pažbě. Dělával prý kdysi již v Hanáckém pivovaru v Olomouci – Holicích. Chtěl jsem ho vidět a poznat, ale neměl na mě tu sobotu náladu, a já mu plně rozumím a nemám mu to za zlé. Má toho přes týden tak akorát dost na to, aby ještě v sobotu poletoval okolo nějakého pivního „pisálka“. Profese sládka jistě nepatří mezi ty, kde je možné se zašít, ulít, ošidit či to prostě hodit na druhého. Je to makačka. A pan Skopalík je již starší pán. Sládkovské řemeslo je prý na něm dokonce i vidět, tak to má být.

Foto č. 4 - Hostinec
Sortiment piv je víceméně stabilní: dvanáctka 12°, desítka 10°, černá 13°, pšeničná 13° Weiss a višňový speciál 13°. Já dostávám na prohlídku pivovaru do ruky tuplák oné dvanáctky. Poctivé a hlavně nefiltrované. Ostatně nic se zde nefiltruje, a ani nemůže. Filtry tu jaksi neexistují. Kéž by to tak bylo v každém pivovaru. O moc bychom my pivaři nepřišli. Pivo by mělo jen malou dobu trvanlivosti, ale zato velkou kvalitu! Stačili bychom to vypít.. Bez obav. Skutečný pivař přeci nepotřebuje pivo s 2 letou záruční lhůtou. K čemu?? Tu potřebují ti v pivovarech, kteří si chtějí ulehčit práci a kšeft, a kteří pak v kravatách na valných hromadách informují akcionáře o 80% nárůstu. Pivo se zde ve Svatováclavském pivovaru samozřejmě ani neláhvuje. Je to ukázka jak má hostinský pivovar vypadat. Co si uvaří, to si taky našenkuje a vypije. A vypije se ho vcelku dost (vrátil jsem se zde ještě pro pár informací tentýž den večer a bylo docela plno). Jo, a pivo co piji není vůbec zlé. Pěna pěkně voní, drží, barva zlatavá, já osobně nemám co vytknout. Kam také pořád chodit na nějaké originální expertní hodnocení? Na nějaké soudy expertů? Cožpak má někdo tak jiné a vytříbenější chuťové pohárky než obyčejný smrtelník? Piva z minipivovarů jsou prostě dobrá a lepší než ty z velkých pivovarů. Proto je máme rádi a chodíme na ně. Jak prosté! Víc se zde tomu věnují, víc to hýčkají a je zajímavé že nefiltrované pivo z velkého či středního pivovaru nikdy nebude jako to z minipivovaru (ti co srovnali mohou vyprávět). Ale jistě se najdou ti, co se mnou nebudou souhlasit. Počkám si, a těším se na reakce. Potřebuji je, alespoň se sám přiučím.

Foto č. 5 - Hostinec
V centrální části hostince stojí dřevěný výčep a ten je dále již obklopen a provázan s rozličnými salonky (obr. 4 – 5). Celý koncept je založen na jisté účelnosti, útulnosti a jednotné výzdobě. Jakýsi místní olomoucký umělec se tu vcelku vyřádil (obr.6), ale musím říci, že to není kýčovité. Vcelku to ladí, hodí se to sem, a má to i hlavu i patu. Vlastně všechno je zde vymalované, i záchodky (obr.7). Jeden výtvor je i trochu choulostivější... Restaurace plynule pokračuje po schodech do prvního patra (obr. 8, 9 a 10). Kdyby se to sem pěkně poskládalo, 180 lidí se tu pohodlně usadí. Vezmou-li džentlmeni nějakou dámu na klín, tak i více. No tak si zatím sedněte a objednejte si, my se zatím podíváme dále, tam kam hosté nechodí! Do pivovaru...

Foto č. 6 - Hostinec
Hned za výčepem totiž vedou schody do suterénu a ten nás pivaře přeci hodně zajímá že? Jsou zde kuchyně, zrovna jsem minul pomocné síly loupající brambory, zřejmě v dnešní večeři. A pak jsou zde také spilky (obr.11 a 12). Klasické otevřené, dvouplášťové, chlazené tzv. mraženou vodou. V době mé návštěvy v nich zrovna nic nebylo, takže Vám bohužel nemohu přinést obrázek s pěknou kvasnou dekou. Ale jistě máte dobrou fantazii, tak si jí tam domyslíte. Napravo od spilek jsou další dveře a ty vedou do ležáckých tanků. Nakoukněme tam (obr.13). To některý z pijáků sedící nahoře ani pořádně neví že než mu pivo číšník přinese do půllitru, že to potrvá minimálně nějakých 5 týdnů od chvíle kdy sládek ráno v den várky namočil slad k vystírce. Jo, jo, pivo je věda. A nejkrásnější na tom všem je, že se to přes všechna ta století v podstatě nemění a měnit nemůže. Máme doma každý PC, koukáme se na satelity, komunikujeme během vteřiny s druhou stranou zeměkoule, ale pivo se stále musí vařit postaru. Jak tomu jednou bude jinak, tak Amen s námi pivaři! Musí se osm deset hodin „vařit“, pět dní kvasit a 30 dnů zrát. A nic na tom nezměníte a neurychlíte ani kdyby jste se na hlavu stavěli. Vlastně možná urychlíte, ale pak nebudete mít pivo ale nedůstojný mok-patok.. A tady v Olomouci patok nedělají, takže jim tu pivo pěkně spinká a zraje. Zavřeme tedy pomalu a potichu dveře ať jim ho neprobudíme...

Foto č. 14 - CzechBeerMan
před Svatováclavským pivovarem Olomouc
CzechBeerMan tam byl (obr. 14) a tak ví co píše. Olomouc stojí za návštěvu i bez minipivovarů. Natož s nimi!!! A není tu jen tento jeden. Vydejte se tam, nebude to ztracený čas. Sběratelé pivních suvenýrů nicméně svojí vášeň příliš neukojí, k dispozici je jen zdejší pivní tácek (obr. 15). Ani vlastní sklenici jsem zde nezaregistroval. Ale je více než možné, že jsem se jen špatně díval!
Pivovar zatím nemá svojí vlastní webovou stránku a asi o ní ani moc neusiluje. Proč také, …. dobré pivo si najde cestu k pivaři i bez masírování na internetu. Takže přesvědčte se sami "Jak Hanáci jijó tvargle" a jak se v Olomouci daří pivu. Mimochodem, ty syrečky k pivku docela pasujó! Vítejte na Hané!

Příště se uvidíme znovu. A brzo. Na Strahově v Praze. Říká Vám to něco po pivní stránce? Není tam jen památník českého (a moravského) písemnictví, ale je tam i něco více ………

S pozdravem Váš
Libor Vojáček
alias CzechBeerMan
pivní reportér a sběratel
Teplice





Foto č. 8 - Restaurace - první patroFoto č. 9 - Restaurace - První patro
Foto č. 10 - Restaurace - první patroFoto č. 11 - Spilka
Foto č. 12 - SpilkyFoto č. 13a - U ležáckých tanků
Foto č. 15 - TáckyFoto č. 7 - Záchody
Foto č. 13 - Tanky


27.09.2007




Reakce na tento článek: Reaguj
Luděk: V Olmíku to mají hezky rozdělené - Moritz vede pouze sklo a Svatováclavský zase jen tácky
Petr Pavlas: Pivovar se přece jmenuje Svatováclavský (podle hlavního patrona českého národa, v Olomouci je také katedrála sv. Václava), nikoli "Králováclavský" nebo tak nějak, aby to souviselo se zmíněným posledním přemyslovským králem, který byl v Olomouci zavražděn.
Myslím, že by bylo záhodno raději tento mylný úvodní odstavec vynechat či přepsat.
CzechBeerMan : Petře, máš pravdu, ale možná také ne.
Nejsme historici a musím se chytit toho co
tvrdí lidé z pivovaru. A ti tvrdí že jméno dali po onom mladíčkovi-králi co ho tam zapíchli. Takže kde je pravda? Pivovar se jmenuje tak jak se jmenuje. Souhlasím s
Tebou, děkuji za upozornění, nicméně nic přepisovat nebudu, je tam tedy chyba .... alespoň je na tom článku něco zajímavého : ta historická chyba. Chyby dělám často. Teď po Tvém upozornění už to tedy všichni ví. Jde stejně hlavně o to říci že je zde pivovar a že dělá dobré pivo. Díky. Libor

CzechBeerMan : Jo, to je život : uznávám plně svojí chybu ! Petr má pravdu .
Pavel: Olomouc ovšem najdeme na Moravě, nikoliv v Čechách, jak se praví v nadpise...
Tomáš: Pavel: Ale dohromady jsme České země, takže v Čechach=)
Ales: kdyby ta venkovni obsluha byla alespon na urovni prumerneho cisnika, ale ti neprijemni, zamraceni a odsekavajici borecci co obsluhuji to je opravdu ostuda. Hned utikam jinam, kde si pripadam jako host
Borecek: Alesi asi si nikdy nedržel plato vruce. kdyby si celejch 16 hodin musel litat jak debil na zahradku a obsluhovat neprojemny protivny hosty taky ti nebude do smichu. Az si to skusis tak muzes neco pindat vole!!!!!!!!!!!!!!!!!
davča: jen si to lidičky...pár směn a uvidíme jak vám dlouho vydrží usměv na tvaři....myslím...vím,že to nebude dlouho....tvrvat a budete se šklebit taky...protože nejblbější host je čech,,,...a těch tam chodí dost....

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum