Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Plyny pro čepování piva

Zdroj: Prazdroj.cz, Svet-piva.cz   

Každý dodavatel je rád, pokud je jeho pivo dodáváno v co největší kvalitě s lahodnou a nezměněnou chutí. To vedlo k celosvětovému omezení používání vzduchu jako plynu k čepování nápojů. V České Republice se tento trend objevil až v roce 1990 a je jen otázkou času, kdy bude vzduch z výčepních zařízení vytlačen úplně. Inertní plyny převyšují nejen svou cenou, ale také zachováním kvality nápoje.

Porovnání jednotlivých plynů a směsí:
CO2 - oxid uhličitý

Oxid uhličitý, je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, při vyšších koncentracích může v ústech mít slabě nakyslou chuť. Je těžší než vzduch.
Přednosti:

* oxid uhličitý je inertní plyn, který zamezuje oxidaci piva, pivo si tak zachovává svou plnou chuť.

Nedostatky:

* Při malé výtoči a nízké teplotě se tento plyn rozpouští v pivu, které je pak přesyceno CO2.

N2 - dusík

Dusík je plyn bez barvy, chuti a zápachu. Není toxický ani jinak nebezpečný.
Přednosti:

* Dusík je inertní plyn, který zamezuje oxidaci piva, pivo si tak zachovává svou plnou chuť.

Nedostatky:

* Při vyšších teplotách uniká z piva přirozený CO2, pivo ztrácí říz. Dusík je ideálním plynem pro víno.

Vzduch - vzduchové kompresory

Vzduch je směs plynů, které jsou denně okolo nás.
Přednosti:

* Vzduchové kompresory jsou stále ještě nejpoužívanějším vybavením mnoha hospod z důvodů cenové dostupnosti a levného provozu

Nedostatky:

* Vzduch, resp. kyslík v něm obsažený, způsobuje oxidace piva. Pivo ztrácí říz, navíc v něm vzniká prostředí příznivé pro množení mikroorganismů.
* U vzduchových kompresorů může docházet ke znečištění piva z prostředí samotného kompresoru, zejména v případě levnějších kompresorů či ručních pump, které nejsou určeny k potravinářským účelům.

CO2 a N2 - Biogon

Biogon je směs technických plynů CO2 (oxid uhličitý) a N2 (dusík).
Přednosti:

* Jedná se o inertní plyn, který neovlivňuje chuťové vlastnosti piva.
* Lze upravovat poměr plynů dle druhu piva, standard CO2:N2 - 1:1.
* Plyn je dodáván v ocelových lahvích pro potravinářské účely - garance mikrobiologické čistoty.
* Tato směs vyhovuje požadavkům na standardní kvalitu piva a omezení mikrobiologického rizika, což je trend nejen u nás, ale na celém světě.

Nedostatky:

* Zvýšení nákladů o 0,15 - 0,17 Kč na 0,5 l piva.

17.06.2011




Reakce na tento článek: Reaguj
Na tento článek zatím nikdo nereagoval. Můžete být první, kdo zareaguje!

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum