Reklamní banner

Podpořte, prosím, náš server kliknutím na banner našich sponzorů nebo partnerů. Děkujeme.

Dnes je 16. 10. 2019
Svátek má:
každý dobrý pivař!

Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Minipivovar trochu jinak

Zdroj: PR Článek / www.mobilnipivovary.cz   

Minipivovary jsou znovuobjeveným fenoménem zvláště posledního desetiletí. Zatímco ještě před pár lety byl restaurační minipivovar považován spíše za kuriozitu a turistickou atrakci, dnes narůstající počet minipivovarů dělá vrásky kdejakému hospodskému. Aby také ne, když jeden minipivovar dokáže spolehlivě natáhnout pivumilné turisty z dosti širokého okolí. Jelikož celkový počet pivařů na našem území zůstává přibližně konstantní, pak je logické, že když se někde shlukují více než dříve, pak na jiných místech musejí citelně chybět.
Uvažujete v o vlastním minipivovaru ?Dnes už provozovatelé restaurací přestávají na možnost provozování vlastního minipivovaru nahlížet jako na něco, co se jich příliš netýká. Čím dál více podnikatelů v pohostinství začíná chápat, že vlastní produkce piva může být nejen konkurenční výhodou, ale také možná otázkou přežití, jestliže se jiný minipivovar objeví v blízkém sousedství.

Přitom realizace vlastního minipivovaru není až tak složitá záležitost. Stačí se rozhodnout, najít vhodného výrobce minipivovarů, vzít si úvěr od banky nebo podepsat leasingovou smlouvu. A za pár měsíců může pivovarník vařit vlastní pivo. 

Jenže právě v tom bývá háček. Minipivovar není investice v řádu staticíců korun a je zde mnoho neznámých, které by mohly původní nadšení pro zajímavý projekt proměnit v noční můru podnikatele. Obava z obchodního neúspěchu a vidina exekutora dokážou zchladit i velmi horké podnikavé hlavy. A tak se rozhodnutí o pořízení minipivovaru odkládá na později ... až bude lepší doba a více peněz. 

Ale lepší doba nebude a pokud podnikatel neinvestuje do rozvoje firmy, pak jediná jistota je v tom, že peněz bude časem jen méně a méně. A zatím kolem vyrůstají další a další minipivovary a hostů rok od roku ubývá ! A podnikatel ví, že je nejvyšší čas se rozhodnout.

Takže co je tou hlavní překážkou ve finálním rozhodnutí Proč dnes ještě nemá vlastní minipivovar každá druhá restaurace? Určitě to není malým zájmem jejich provozovatelů. Když se zeptáte majitelů a provozovatelů hospod, restaurací, hotelů, penzionů, zábavních center a dalších pohostinských zařízení, prakticky všichni o minipivovaru uvažují. 

Proč není minipivovar pro každého - poznáte se ?


Zeptali jsme se několika desítek podnikatelů z oblasti restauračních a pohostinských služeb, zda by chtěli minipivovar a co jim brání v jeho pořízení. Zde jsou výsledky našeho výzkumu:
  1. Vlastní minipivovar by si přálo 82% z oslovených.
  2. 40% z nich provozuje pohostinské zařízení v nájmu a nechtějí či nemohou investovat do zařízení, které by vyžadovalo zástavbu do objektu jiného vlastníka.
  3. 65% oslovených se obává, že by na pořízení pivovarské technologie nesehnali úvěr - nemají pro banku nebo leasingovou společnost dostatečně přesvědčivé argumenty.
  4. 72% z nich provozuje restauraci s malým počtem míst a pokud by se minipivovar rozjel, museli by se přestěhovat do jiné větší budovy - a stěhovat již jednou hotový zabudovaný minipivovar není nic snadného.
  5. 26% provozovatelů podniká v jedné restauraci jen sezónně a na letní či zimní sezónu podnik zavírají a stěhují se za hosty do hor, nebo naopak do letních turisticky atraktivních míst.
  6. 59% ze zájemců o minipivovar si neumí spočítat finanční analýzu projektu a nemají tedy jistotu, že se jim investice vyplatí.
  7. 51% podnikatelů nemá v restauraci pro zabudování minipivovaru místo a rozšíření stavby by bylo finančně, organizačně i finančně příliš náročné.
  8. 16% z oslovených uvedlo, že piva prodají málo a myslí si, že se jim investice do pivovaru nevyplatí.
  9. 44% zájemců o minipivovar tvrdí, že jim v tom brání několik výše uvedených důvodů dohromady.
  10. 18% oslovených neví, jestli by do vlastního pivovaru chtěli jít. 
  11. Ani jeden z oslovených podnikatelů nepotvrdil, že by vlastní minipivovar zásadně nechtěl, nebo o něm alespoň neuvažoval.
  12. 11% z oslovených už na projektu vlastního minipivovaru nějaký čas pracuje.


Poznali jste se mezi těmi, kdo nám odpovídali ?  Anebo také vám mluví z duše ? 

Z výše uvedené statistiky plyne jednoznačný závěr, že většina zájemců vlastní minipivovar nikdy provozovat nebude, protože jim v tom brání jedna nebo více překážek a ty se na první pohled jeví jako nepřekonatelné. 

To bychom ale nebyli Češi, abychom si s nějakými problémy neporadili. Našel se český výrobce minipivovarů, který vzal řadu překážek jako výzvu a vynalezl řešení, které si prakticky se všemi zmíněnými problémy snadno poradí. Až donedávna subdodavatel potravinářských zařízení založil společnost Mobilní pivovary s.r.o. a jako hlavní výrobní program si určil pivovary zabudované do kontejnerů - mobilní minipivovary. A jak se brzy ukázalo, pravděpodobně se stal jejich jediným světovým výrobcem. V čem je toto řešení revoluční a co přináší ve srovnání s klasickými vestavnými minipivovary ? 

Mobilní kontejnerový minipivovar - v čem jsou jeho výhody


Mobilní minipivovar je plnohodnotnou technologií malého pivovaru, která je zabudována do kontejneru o rozměrech 3x3 metry a délce 4 až 12 metrů. Výrobce dodává také řešení, kdy je minipivovar rozdělen do dvou a více kontejnerů - obvykle jeden kontejner tvoří varna a druhý chlazený pivovarský sklep. Dle výrobce se není nutné obávat stíněného prostoru na pracovišti sládka, prostoru je uvnitř až nečekaně hodně a obsluha se rozhodně necítí "jako sardinka v konzervě". 
Minipivovar v kontejneru

V čem je tedy přínos kontejnerového řešení minipivovaru ve srovnání s klasickým vestavným minipivovarem ? Proč je zajímavé o něm alespoň uvažovat ? 
  • V souvislosti s rozjezdem minipivovaru odpadají stavební práce v prostorách restaurace. Výroba a montáž minipivovaru probíhá plně ve výrobní hale výrobce. Jedinými stavebními pracemi je napojení kontejneru na zdroj vody, elektřiny a kanalizace. A pak samozřejmě přivedení pivovodu do výčepu, pakliže nechce provozovatel stáčet pivo do KEG sudů.
  • Odpadá časově náročné řízení pro získání stavebního povolení. Pro umístění minipivovaru postačuje jen souhlas vlastníka pozemku, na němž bude kontejner postaven a jednodužší získání územního rozhodnutí o umístění dočasné stavby.
  • Provoz restaurace není výstavbou minipivovaru na dlouhé týdny přerušen ani omezen. Dá se říci, že uvedení pivovaru do provozu je realizovatelné během jednoho zavíracího dne (samozřejmě to neznamená, že provozovatel bude pivo prodávat hned druhý den - to se musí nejprve navařit, nakvasit a uležet).
  • V rámci výroby je minipivovar důkladně odzkoušený a seřízený. Případné nedostatky se z 95% odchytí již ve fázi výroby a odpadá tak nepříjemná fáze "ladění" minipivovaru, kterou si prošel prakticky každý novopečený majitel vestavného minipivovaru.
  • Modulární řešení umožňuje minipivovar snadno rozšiřovat a modifikovat. Zvýšil se odbyt piva na dvojnásobek ? Snadné řešení - nemusíte nic přistavovat, prostě se doveze další modul pivovarského sklepa a ten se připojí na stávající varnu. Tímto lze donekonečna postupně navyšovat výstav minipivovaru. Potřebujete větší varnu ? Stávající se nahradí větší, anebo se prostě větší varna přidá a stávající menší varnu můžete používat třeba pro vaření speciálních piv v menším množství.
  • Mnohem snažší cesta k získání úvěrového krytí anebo leasingu. Jednoduše proto, že finanční ústav je výrazně ochotnější podílet se na investicích do majetku, který se nestává součástí dalšího majetku (vestavba do objektu) a jeho případné odejmutí v případě insolvence se nedotýká práv třetích osob (majitele objektu).
  • Snadná mobilita minipivovaru. Jestliže majitel uvažuje o stěhování, pak pivovar naloží na nákladní auto a večer už může vařit pivo u nové restaurace. Stejně tak není problém vařit jinde pivo v létě a na jiném místě v zimě. 
  • Dobrá likvidita minipivovaru. Ačkoli o tom budoucí majitel moc neuvažuje, může se stát, že bude potřebovat minipivovar jednou rychle a dobře prodat. Na rozdíl od prodeje vestavného minipivovaru se takový obchod obejde bez nákladného uvádění objektu do původního stavu a odpadá také problém s rozměrovou kompatibilitou pivovaru s cílovým objektem, která výrazně omezuje okruh potenciálních zájemců.
  • Nenáročnost na prostor v restauraci. Minipivovar v kontejneru může být umístěn jak na pozemku sousedícím s restaurací, tak i kdekoli jinde - například na vlastním pozemku provozovatele či na jiném pozemku obce (která obvykle přítomnost minipivovaru na území obce ráda podpoří).

Jak vypadá mobilní kontejnerový minipivovar


Mobilní minipivovar 300VS - kontejnery za sebou


Mobilní kontejnerový minipivovar MOBBEER 300VS

Společnost Mobilní pivovary s.r.o. vyrábí jak vestavné minipivovary, tak i kontejnerové minipivovary v několika desítkách provedení. Stačí si jen vybrat z ceníku - což je ovšem spíše záležitost pro ty, kteří již dobře vědí, jakou konfiguraci minipivovaru potřebují. Pro všechny ostatní nabízí firma bezplatné zpracování konfigurace a nabídky minipivovaru technologem.

 Spočítejte si sami Váš minipivovar


Jestiže nechcete čekat na zpracování nabídky minipivovaru výrobcem, pak má pro zájemce o minipivovar firma Mobilní pivovary s.r.o. k dispozici užitečnou pomůcku - kalkulátor minipivovarů. O něm jsme na našem webu již psali v tomto článku.

Spočítejte si váš pivovar


Zadáte pár údajů, reprezentujících Vaši představu o budoucím minipivovaru. Kalkulátor ihned spočítá nejen optimální konfiguraci a cenu vyhovujícího řešení minipivovaru, ale především zpracuje fiannční analýzu celého projektu, z níž lze snadno vyčíst návratnost investice a očekávané budoucí zisky z výroby a prodeje vlastního piva. 

Můžete si vyzkoušet desítky konfigurací minipivovaru a sledovat, jaký vliv má na cenu pivovaru a ekonomické ukazatele velikost varny, objem kvasných a ležáckých nádob, varný plán, cena a sortiment piva, objem výroby, ale i takové detaily jako je mzda sládka anebo cena surovin.

18.03.2013




Reakce na tento článek: Reaguj
Frantík Pallas: Tak tohle řešení minipivovaru má hlavu a patu. Pro moji restauračku jak dělané. Už dlouho si pálím buňky přemýšlením, jak dostat minipivovar do hospody, kterou provozuju jako nájemce a navíc plánuju časem stěhování do jiného většího baráku. Nerad bych tu majiteli domu budoval za svoje peníze něco co pak nepůjde přestěhovat. Ten pivec v kontejneru to řeší s elegancí. Za hospodou je nevyužívaný plácek, kde by se dva kontejnery v pohodě vešly. Už ho tam vidím... Zítra to promyslím a jdu do toho. Gratuluji fachmani !

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum