Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Tiskové zprávy     |   Přehled všech článků


Zelené půllitry opět přivítají Velikonoce. Už příští čtvrtek 28. března

Zdroj: Tisková zpráva   

Brno, 20. 3. 2013 – Zelený čtvrtek se nezadržitelně blíží – a spolu s ním jako každoročně přichází slavné Zelené pivo. Ze starobrněnského pivovaru se právě v těchto dnech rozvážejí sudy se zeleným pěnivým mokem do celkem 2949 hospod na Moravě i v Čechách. Štamgasti zelené půllitry zvednou už poosmé, letos 28. března. Starobrněnští sládci všem příznivcům Zeleného piva uvařili celkem 4000 hektolitrů.

Na Zelené pivo se chodí v celé České republice, protože jeho popularita už dávno překročila hranice nejen brněnského, ale i jihomoravského regionu. Šířit jeho slávu pomáhají třeba bývalí studenti, kteří v Brně chodili na vysokou školu, a vzpomínku na speciální pivo si nenechají pro sebe ani tam, kde jsou doma. Aktuální seznam všech provozoven, kde se čepuje, najdou už dnes všichni jeho příznivci na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Třináctistupňové Zelené pivo se ve Starobrně jako každoročně vařilo pod dohledem zkušených vařičů. Vyrábělo se z kvalitní vody, ječného sladu z nejlepšího moravského ječmene, nejjakostnějšího žateckého chmele a také chmelového extraktu tradičním způsobem na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidával i bylinný výluh, který vznikl louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Připravoval se přímo v laboratořích starobrněnského pivovaru.

Po přidání kvasnic z vlastního kmene pivovaru Starobrno pivo spodně kvasilo po dobu osmi dnů a poté zrálo při teplotě 1° C do prvního březnového týdne. Po filtraci se do Zeleného piva přidával likér.

Vůbec poprvé Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht v roce 2006. „Šel jsem tehdy s kůží na trh. Pivo s netypickou barvou a unikátní chutí bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ konstatuje Petr Hauskrecht, dnes vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně. Tradice vaření Zeleného piva, které se má pít pouze na Zelený čtvrtek, se udržela dodnes.

25.03.2013




Reakce na tento článek: Reaguj
Na tento článek zatím nikdo nereagoval. Můžete být první, kdo zareaguje!

Vkládání reakcí bylo dočasně pozastaveno

Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2019 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum