Reklamní banner

Podpořte, prosím, náš server kliknutím na banner našich sponzorů nebo partnerů. Děkujeme.

Dnes je 20. 11. 2018
Svátek má:
každý dobrý pivař!

Pivobraní v Náchodě

Pivofest v Turnově
Chmelařský institut Žatec

Starší články naleznete zde

Článek z kategorie: Napsali odborníci     |   Přehled všech článků


Letos by mohlo vzniknout dvacet pivovarů

Minipivovary zažívají v Česku boom. Je jich již 170 a šířkou své nabídky nutí velké hráče inovovat.

Z provozování minipivovaru se stal výnosný byznys, do kterého se už pouštějí nejen fandové a pivní znalci, ale i podnikatelé, kteří o pivu mnoho nevědí, objevili však v provozu pivovaru výhodnou investici. Letos vznikne v Česku zhruba dvacet minipivovarů. A podobným tempem se stavěly malé a restaurační pivovary také v loňském roce.

Na začátku devadesátých let fungoval u nás jen jediný minipivovar – v Praze U Fleků. Na konci loňského roku už u nás vařilo pivo 158 minipivovarů (s roční produkcí do deseti tisíc hektolitrů), současný stav odhaduje Českomoravský svaz minipivovarů na 170. Do konce roku přibude dalších deset a v příštím roce jejich počet překročí dvě stovky. Vynaložené náklady v řádu jednotek milionů korun – v závislosti na předpokládané roční produkci varny – se vzhledem ke stále rostoucímu zájmu pivařů vrací rychle zpět. Minipivovarů stále ještě není tolik, aby si navzájem konkurovaly. Prodávají většinou „kolem komína“ ve vlastní restauraci, provozovatelé se tedy nemusí dělitomarži s distributory.

Uložit peníze do stavby minipivovaru je jistější než do banky a návratnost investice není dlouhá. Před lety se do vaření piva pouštěli jen nadšenci, teď se často jedná o projekt lidí, kteří mají peníze a dokážou zhodnotit vaření piva třeba s kvalitní gastronomií,“ říká předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň, spoluvlastník společnosti Pivo Praha, která se zabývá stavbou a provozem minipivovarů. Díru do světa udělaly mini- a restaurační pivovary hlavně nabídkou speciálních a netradičních piv, i když klasické české ležáky stále převládají. „Jde doslova o pivní revoluci. Minipivovary se pro celý český trh staly nositeli inovací. Zájem o nová piva je tak velký, že přinutil i velké koncerny, aby vylepšily svou nabídku. Nebýt malých, tak by velcí stále vařili jen svá unifikovaná piva,“ komentuje situaci sládek a stavitel minipivovarů Josef Krýsl, někdejší pracovník Plzeňského Prazdroje.

Nejvíce malých pivovarů je v Praze. Letos v české metropoli začal vařit pivo například minipivovar Beznoska, holešovická Marina nebo Hostivar v Hostivaři. Další se v tomto roce chystají po celém Česku. Třeba Křinický pivovar v Krásné Lípě v Českosaském Švýcarsku. „Máme se společníky dlouho vztah k tomuto kraji, rádi bychom vybudovali distribuční síť pro celý region,“ uvedl Jan Srb, podnikatel, který vydělal peníze v cestovním ruchu a ekonomickém poradenství, a spolumajitel společnosti, která stavbu pivovaru financuje.
Jinde zas kvůli zájmu zákazníků zvyšují kapacitu stávajícího pivovaru. Takovou přestavbou prochází minipivovar na Luční Boudě v Krkonoších. Minipivovary nabízejí řadu speciálních a netradičních piv, za která jsou lidé ochotni zaplatit několikanásobně vyšší cenu, než kolik stojí piva v hypermarketech.
Do vaření piva se pouštějí i majitelé sportovišť nebo golfových hřišť. Pro jednoho z nich právě dokončila společnost Pivo Praha minipivovar, který je součástí golfového hřiště ve Svachově Lhotce u Českého Krumlova.
Ve velkém investují i zavedené minipivovary. Kromě rozšíření technologie zvyšují kapacitu restaurací, budují penziony, zřizují služby pro turisty. To je případ Pivovarského dvora Zvíkov, jednoho z prvních minipivovarů, které u nás po roce 1989 vznikly. „Chtěli jsme už tehdy nabídnout speciality, které dosud u nás nikdo jiný nevařil. Lidé v té době znali akorát tak světlé a tmavé pivo. Netušil jsem, že se to vůbec uchytí a že se to uchytí takhle hodně,“ říká spolumajitel zvíkovského pivovaru Michal Voldřich, absolvent oboru kvasné chemie na pražské Vysoké škole chemicko-technologické a někdejší pracovník Pivovarů Staropramen. Minipivovary přesto nemají zásadní vliv na celkový pivní trh v ČR. Představují stále zhruba jedno procento z celkové produkce, která loni dosáhla hodnoty 18 milionů hektolitrů, z toho tři miliony putovaly za hranice. Prodeje velkých i menších průmyslových pivovarů, kterých u nás funguje 48, zachraňuje především nebývale rostoucí zájem o pivní limonády, mixy piva a ovocných šťáv. Těmse většina minipivovarů spíš vyhýbá. Bez nich by ale celkově český trh zaznamenal pokles.

Pivo v Česku vaří


6 velkých pivovarských společností
27 samostatných průmyslových pivovarů
170 mini - a restauračních pivovarů

Co je minipivovar

Výstav maximálně do 10 tisíc hl ročně většinu piva čepuje ve vlastní restauraci nebo hostinci většinou nedodává pivo do obchodní sítě do lahví stáčí pivo zpravidla jen v omezeném množství, většinou pro vlastní prodej kromě tradičních českých ležáků klade důraz na speciální a netradiční druhy piv.

14.05.2013




Reakce na tento článek: Reaguj
Na tento článek zatím nikdo nereagoval. Můžete být první, kdo zareaguje!

Zde můžete reagovat na článek:
Jméno:
Nadpis:
Reakce:
   
Doporučujeme: Spojovací materiál. Nabízí široký výběr matice, šroubky, hmoždinky, vruty a další spojovací materiál


 

 

Copyright © 1998 - 2018 Drahomír Míša, designed by Mikebike, code by Kulpa, Otry

Doporučujeme:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'and url = ''' at line 1
  • WINE.CZ - vinařský a vinohradnický server - moravské víno - aktuality, diskuse, akce
  • CATFISH.CZ - catfish, sumci, čeledi, potrava, nemoci, fotky, forum